Gelenderi & stepeništa

Kovani gelenderi

 

Lepota i snaga kovanog gvožđa čine ga najboljim izborom od svih ostalih građevinskih materijala, kako za spoljašnost, tako i za unutrašnjost vašeg doma.
Ono kao materijal i način njegove obrade pruža veliku umetničku slobodu u procesu stvaranja. Arhitektura sa enterijerom otvara veliki prostor i mnogo mogućnosti za kovano gvožđe i umetnikov rad u istom.
Kovano gvožđe se može lako prerađivati u različite zanimljive oblike i obrasce jer je savitljivo, nudeći zaista jedinstven aspekt. Ono lako može naći svoju primenu kako unutar tako i izvan kuće.
Proizvodi od kovanog gvožđa prilagođeni su svakom arhitektonskom stilu i dodaju vrednost svakom prostoru oko kojeg su montirani. Najbolji primer za to su svakako kovani gelenderi. Ako se nalaze oko vrtova sa raznobojnim cvetovima, kovani gelenderi pružaju naglasak koji poboljšava aspekt okolnog prostora i čak dodaje vrednost celoj imovini. Ugradnja ovakvih gelendera dodaje vrednost stilu vašeg doma.
Gelenderi mogu biti ugrađeni kako u spoljašnjem, tako i u unutrašnjem delu kuće. Oni se veoma lako uklapaju i sa drugim delovima kovanog nameštaja i nesumnjivo predstavljaju one delove vašeg doma kojima ćete se iznova diviti. Gelenderi od kovanog gvožđa premašuje trajnost ostalih vrata i ograda, što smanjuje troškove održavanja, jer ni vrata ni ograda oko kuće neće biti potrebno zameniti ili popraviti. Pored toga što pružaju sigurnost stepenišne ograde od kovanog gvožđa su često najvažniji dekorativni element vašeg doma.

 

Gelenderi i stepeniste crno zlatni

 

Gelenderi unutar kuće koji povezuju različite nivoe su važan arhitektonski element koji svakako privlači pažnju. Ponekad se čitav enterijer gradi oko njih, u skladu sa svojim dizajnom i stilom. Bilo koji kovani proizvodi razlikuju se međusobno po složenosti tkanja, njihovom zasićenju. A, ako govorimo konkretno o kovanim gelenderima, onda oni mogu biti potpuno metalne ili kombinovane sa drugim prirodnim materijalima - kamenom, drvetom, staklom. Sve ovo takođe može uticati na njihov izgled i cenu. Ukoliko se odlučite za kombinaciju kovanih gelendera sa elementima drveta, oni mogu biti izuzetno praktični u unutrašnjosti vašeg doma. Bez štetnog uticaja padavina, sunce, vetar i nagle promene temperature, neće im naškoditi. To nije samo zbog želje da se ukrasi unutrašnjost, već i da se gelenderi učini funkcionalnijim. Dodirivanje drvenih rukohvata je mnogo ugodnije od metala. A ako u sobi postoji drveni nameštaj ili drvo u dekoraciji, gelendera sa istim stepenicama, estetski je povezano sa okolnim enterijerom. Ukoliko ne znate za koji stil da se odlučite, možete ga i sami kreirati, pronaći na internetu ili u katalogu proizvođača.
Uprkos svojoj izdržljivosti, kovani gelenderi mogu biti skloni problemima poput rđe. Klima prostora u kome su postavljena ima veliki uticaj na opšte stanje metala, ali ako se čuva redovno, zadržaće svoj privlačan aspekt. Mrlje od rđe lako će se ukloniti finom žičanom četkom. Ako je gvožđe veoma zarđalo, možete koristiti glatki brusni papir za uklanjanje rđe. Sledeći korak je nanošenje tankog sloja boje. Pre nanošenja boje, gvožđe treba očistiti i odmastiti, bez tragova prašine za najbolje prianjanje.
Preporučuje se da se održavanje gelendera vrši najmanje dva puta godišnje. Uz pravilno održavanje, kako ovaj, tako i svaki rad od kovanog gvožđa može trajati više od 50 godina.

 

Za više informacija i narudžbine, idite na kontakt stranicu.